Közel ötven nő, egy CEWE FOTÓKÖNYV Receptgyűjtemény, megannyi vidám teli pocak
Tíz évvel ezelőtt hívta életre a telepocak jótékonysági akciót két családanya, Szöllősi Kiss Orsi ételfotós és Fa Kinga pénzügyi tanácsadó. A pici segítségnyújtásból hatalmas összefogás lett: közel 50 nő, anyák, üzletasszonyok, hobbicukrászok állították össze idén is Orsi vezetésével CEWE FOTÓKÖNYV Receptgyűjteménybe családi receptjeiket és ételfotóikat azért, hogy a könyv bevételéből gyerekek, családok étkeztetését segítsék a téli szünetben.
Orsi elismert, népszerű ételfotósként tanítványaival karöltve szerkesztette meg a receptgyűjteményt. A résztvevők hihetetlen lelkesedéssel, megannyi próbasütéssel és fotózással a hátuk mögött alkották meg a Telepocak karácsonyra újabb kötetét a CEWE gondozásában. Idén körbenéztek, milyen finomságok kerülnek a nagyvilágban a karácsonyi asztalokra, így más országok receptjei is helyet kaptak benne.
Honnan jött a jótékonysági akció ötlete?
Hallottam egy KSH adatot arról, hogy a téli szünet alatt mennyi gyerek nem jut megfelelő ételhez. Édesanyaként megszakadt a szívem, azonnal beírtam a barátnőimmel közös beszélgetős csoportunkba, hogy kinek lenne kedve csatlakozni valamiféle gyűjtés szervezéséhez. Fa Kinga azonnal jelentkezett, ő háztartási pénzügyekkel foglalkozik, így ketten hívtuk életre a Telepocak akciót. Eleinte a tanfolyamainkból befolyt pénzből vásároltunk élelmiszereket, majd jött az ötlet, mi lenne, ha kiadnánk egy közös receptgyűjteményt azokkal a hölgyekkel, akik részt vesznek az ételfotózás kurzusaimon. Kinga osztja be az ebből befolyt összeget, állítja össze a családok menüit a téli szünetre. Kinga járja az általunk támogatott otthonokat, előadásokat tart az édesanyáknak arról, hogy lehet jól beosztani a pénzt és praktikusan hasznosítani az általunk vitt élelmiszereket. Bízunk az emberekben, szeretnénk, hogy mindenkinek telepocakkal telhessen a karácsonyi, áldott időszak. Nagyon hálásak vagyunk a CEWE-nek, amiért évek óta támogat bennünket, és kinyomtatja CEWE FOTÓKÖNYV Receptgyűjtemény formában a könyvünket. Idén 100 könyv vár gazdára.
Remek karácsonyi ajándék ez a receptgyűjtemény.
Bizony, hiszen közel 50 nő szeretete, ideje, energiája van benne. Jó érzés ezt a könyvet nemcsak adni, hanem kapni is, hiszen tudja az ember, hogy rászoruló gyerekeket támogat vele, miközben szeretetteljes családi recepteket és lelkesen készült ételfotókat lapozgathat egy kiváló minőségű fotókönyvben.
Vélhetően az ősz erről szólt nálatok. Hogyan képzeljük el az ételek fotózását?
Ez egy nagyon érdekes és aranyos dolog. Van egy táblázatunk, amibe a lányok beleírják, ki, milyen sütit szeretne készíteni, és milyen időpontokban érnek rá fotózni. Mivel a tanítványaim szerteszét vannak az országban, sőt, külföldről is szoktak csatlakozni, ezért javarészt online fotózásokat tartunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy indítunk egy közös videóhívást, amire mindenki összeállítja a saját tervezett kompozícióját. Félórás etapokra osztjuk a napot, és figyeljük, ki, hogyan dolgozik.
Mankót nyújtasz ehhez?
Persze, mindig elmondom, hogy a tiltólista elején a piros karácsonyi gömb áll! (nevet) Mivel mindannyian elvégezték a fotótanfolyamomat, remekül bánnak a mobiltelefonjukkal (javarészt azzal készülnek a képek), és rengeteg foodstylist ötletet ismernek, de segítségükre vagyok. Vannak, akik el is tudnak jönni hozzám, olyankor a lakás különböző pontjain állítják fel a kompozícióikat, fotózunk, majd befalunk minden sütit! (nevet)
Meg se mondaná az ember, hogy a képek java mobillal készült.
Manapság már a telefonokban is van manuális lehetőség, amit megtanítok használni a tanfolyamaimon, de sokszor még arra sincs szükség. A recept egyszerű: kell egy szép, mutatós étel vagy süti, ismerni kell az előnyös fényeket, a szögeket, ahonnan fotózni szeretnél, egy kis kreativitás és már kész is a szuper mobilos fotó! Telefonnal is lehet csodás képeket készíteni, én például gyakran nyúlok vissza egy 2017-es modellhez.
Hogyan változtak az elmúlt években az ételfotózási trendek?
Kétfelé kell ezt a kérdést bontani. Egy elegáns étteremben más az elvárás, oda műalkotás kell. Ilyenkor körbevilágítják az ételt, hogy minden apró részletet kihangsúlyozzanak. Más szituációkban ez nem elvárás. Én azt vallom, egy oldalról világítsuk meg az ételt, a nap is egy oldalról világítja meg a földet, ezt szokta meg az agyunk. Pár éve nagy divat volt az összetevőkkel körbepakolni a modellt, zsúfoltak voltak a képek. Ma is van egy ilyesfajta trend, de egyre nagyobb teret nyer a minimalizmus. Kellenek kiegészítők, de ne felejtsük el, hogy az étel a főszereplő.
Hogyan írnád le a saját stílusodat?
Az ételfotózásban is az érvényes, mint a divatban: tartsd meg a stílusodat, de fogadd el, hogy alakulni fog, és ne menj bele másolási gyakorlatba. A kevesebb több elvet képviselem, de ehhez szükséges, hogy szép legyen az étel. Egy lencsefőzeléket, vagy chilisbabot nehéz például eszerint az elv szerint fotózni, muszáj köréjük „sztorit tenni”. A főzelék nem tudja úgy eladni magát, mint egy sütemény.
6 tipp Orsitól, hogy még szebbek legyenek a mobilos képei:
- Még mindig azt látom, hogy nem törlik meg fotózás előtt az objektívet. A törlés az első és a legfontosabb!
- Az ételfotó lelke a szép étel és tálalás.
- Nem szükséges sok kiegészítő a képre, a hangulat legyen előtérbe helyezve.
- Az étel síkjával párhuzamosan tartsuk a telefont. Ha oldalról fotózunk, akkor függőlegesen tartsuk a telefont. Ha felülről, akkor teljesen vízszintesen legyen, mert akkor tudjuk leginkább csökkenteni a torzulásokat. Inkább fotózzunk messzebbről, és vágjuk meg a képet, vagy zoomoljunk bele.
- Sok helyen látom, hogy több irányból van árnyéka az ételnek. Egy fényforrásra támaszkodjunk, ami lehetőleg oldalról világítsa meg az ételt, mert az mutatja meg legjobban a textúrákat.
- A sárga lámpafény nem tesz jót az ételnek, hanyagoljuk.
Segítsen Ön is!
Idén ismét 100 db fotókönyvvel támogatja a CEWE a Telepocak jótékonysági akciót. A CEWE FOTÓKÖNYV Receptgyűjtemény megvásárolható, bevételével a gyerekek étkeztetését támogatja. Ha a nyomtatott változat elfogyna, az e-book verzió elérhető a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon.